Ο Κωνσταντίνος Φιλίππου ξεκίνησε την επαφή του με το έπιπλο στη βιοτεχνία του πατέρα του στην Θεσσαλονίκη από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλωμένος σε ένα ήρεμο και χριστιανικό περιβάλλον και στη συνέχεια οικογενειακού ιστορικού γίνεται πρωταθλητής με πάρα πολλές διακρίσεις στο στίβο.

Με πνεύμα δραστήριο και για περισσότερα από έξι χρόνια, ακολουθεί τον δρόμο της Ιεραποστολής, μαζί με τους πατέρες Αμφιλόχιο Τσούκο και Κοσμά Γρηγοριάτη, και εργάζεται στην εδραίωση της Ορθοδοξίας κατασκευάζοντας ναούς σε περιοχές της Κεντρικής Αφρικής. Η εσωτερική επιθυμία του για προσφορά στην Εκκλησία και τους πατέρες της τον οδήγησε το 1978 στην δημιουργία ενός εργαστηρίου για την κατασκευή ξύλινων χειροποίητων εκκλησιαστικών επίπλων ώστε να κοσμούνται οι ναοί. Με στόχο την καλύτερη και αρτιότερη εξέλιξη της επιχείρησής του, στην περιοχή της Κερασιάς του Αγίου Όρους, δίπλα σε έμπειρους και ταλαντούχους μοναχούς, διδάχτηκε την τέχνη των «φυτευτών». Τα «φυτευτά» ή αλλιώς «ένθετα», είναι πανέμορφα πολύχρωμα γεωμετρικά σχέδια που κοσμούν τις εξωτερικές επιφάνειες των εκκλησιαστικών επίπλων. Αποτελούνται από χιλιάδες πολύχρωμα κομματάκια σπάνιων αφρικανικών ξύλων Α’ ποιότητας (μαόνι, σφένδαμος, έβενος, τικ, μπαντούκ, κ.α.). Εξελίσσοντας την τέχνη και με σύμμαχο το μεράκι και την υπομονή δημιούργησε δικά του πρωτότυπα σχέδια (μοτίβο).

Το κέφι και η όρεξη για ό,τι έκανε δεν τον εμπόδισε να δημιουργήσει παράλληλα και τη δική του πολυμελή οικογένεια με εννέα παιδιά. Όλοι μαζί αλλά και μετά την κοίμησή του συνεχίζουν την παράδοση του έργου του με επιτυχία που είναι γνωστή στον εκκλησιαστικό και μοναστηριακό χώρο (Ιεροί Ναοί, Ιερές Μονές, και κελιά).

Η πολυετής πείρα μας, η άρτια τεχνική και η επιμέλεια σε όλες τις χειροποίητες δημιουργίες μας (στασίδια – τέμπλα – προσκυνητάρια κ.α.), το ήθος και η συνέπεια της επιχείρησης Φιλίππου, έχει γίνει γνωστή και έχει «φυτευτεί» σε πάρα πολλούς Ιερούς Ναούς – Ιερές Μονές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θα χαρούμε ιδιαιτέρως να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφόρησή σας. Συγκεκριμένα μπορείτε να μας επισκεφθείτε στην έκθεσή μας που εδρεύει στη Ν. Ραιδεστό Θεσ/νίκης.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Σωτήριος Κ. Φιλίππου

Τέμπλα-Ξυλόγλυπτα